ooglaseren

ooglaseren: 10 praktische tips & nuttige informatie

Geschiktheid

Er zijn een paar redenen om te kiezen voor ooglaseren. Hoofdzakelijk gaat het je waarschijnlijk om op elk moment en in iedere situatie scherp te kunnen zien. Daarnaast is het gemak en comfort van geen bril of contactlenzen meer te hoeven dragen een heerlijke bijkomstigheid. Je hoeft slechts één keer een investering te doen, waar je de rest van je leven profijt van hebt. Als het gaat zoals het moet.Het kan er ook anders uitzien dan je hebt gehoopt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je ogen niet geschikt zijn voor een laserbehandeling. Om in aanmerking te komen voor een ooglaserbehandeling zul je tenminste moeten voldoen aan het volgende:

  • Je gezondheid moet goed zijn/je hebt geen medische klachten
  • Je moet 18 jaar of ouder zijn en in de meeste gevallen jonger dan 60 jaar
  • De sterkte van je bril of lenzen is minimaal een jaar stabiel (niet veranderd)
  • Je hebt geen bijzondere oogaandoening in de vorm van staar, of andere oogafwijkingen als gevolg van diabetes of leverziekten
  • Je bent niet zwanger of net bevallen en je geeft al minimaal twee maanden geen borstvoeding
  • Je hebt momenteel geen ernstige allergieklachten
  • Bijziendheid mag niet meer zijn dan -15 DPT, verziendheid niet meer dan 4 DTP
  • Een cilinderafwijking mag niet hoger dan 5 DTP zijn
Een te dun hoornvlies kan ook een contra-indicatie zijn. In sommige gevallen kan er wel een lensimplantaat gedaan worden.

Arts kiezen

Als je besluit je ogen te laten laseren, is het zaak een goede arts of kliniek te kiezen. Dat is lastig, want er is geen onafhankelijke kritische instantie die laserklinieken in Nederland inspecteert op kwaliteit. Belangrijk is dat de kliniek een oogarts heeft die ervaren is in de lasertechniek. Het laserapparaat mag niet te oud zijn en dient goed onderhouden te zijn. De behandelingsruimte moet smetteloos schoon zijn. De kliniek moet uitgebreide, heldere voorlichting kunnen geven.

Voordat je een beslissing neemt om te laseren, moet er een uitgebreide oogmeting worden gedaan. De oogarts dient een behandelplan met je door te nemen, voordat de ogen daadwerkelijk gelaserd worden. Er moet goede voorzorg en nazorg aangeboden worden en een garantie voor nabehandeling. Vraag de arts of hij de juiste kwalificaties heeft. Is hij bijvoorbeeld lid van het NOG (Nederlands Oogheelkundig Gezelschap) en werkt hij volgens de richtlijnen van de werkgroep refractiechirurgie, dan kun je er vanuit gaan dat de arts goed werk zal afleveren. Deze beroepsvereniging heeft richtlijnen en maatstaven opgesteld voor refractiechirurgie (waar ooglaseren onder valt) waar zij naar werken. Wanneer er iets fout gegaan blijkt te zijn en de arts staat geregistreerd bij het NOG, kun je naar het Medisch Tuchtcollege. Ook is het belangrijk dat je er een goed gevoel bij hebt. De kliniek moet in staat zijn je op je gemak te laten voelen.

Behandelingsmethoden

Er zijn verschillende manieren om de ogen te laseren. Hieronder worden enkele methoden toegelicht. Let op: het zijn zeer beknopte toelichtingen. Het is raadzaam je uitvoerig te laten informeren.

Lasek

Lasek is een methode om de ogen te laseren als deze niet in aanmerking komt voor Lasik. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat het hoornvlies te dun is om er een flapje in te maken. Lasek is geschikt voor bijziendheid tot ongeveer -8, en verziendheid tot +3 en voor cilinders tot 5. Na het laseren wordt er een beschermcontactlens voor een aantal dagen in het oog geplaatst, zodat het oog een paar dagen de tijd krijgt om te herstellen. Het eindresultaat duurt iets langer dan een Lasik behandeling.

Lasik

De Lasik ooglaser behandeling is de meest uitgevoerde behandeling. Het is geschikt voor verschillende oogafwijkingen. De behandeling duurt heel kort, ongeveer 10 minuten. Bij deze methode wordt in het hoornvlies een flapje gemaakt. Vervolgens wordt er gelaserd en het flapje wordt teruggeplaatst. Het flapje geneest binnen een paar uur. Lasik veroorzaakt weinig ongemak. De meeste patiënten kunnen na 48 uur weer aan het werk (behalve als de werkomgeving erg stoffig of vuil is).

PRK

PRK is een afkorting voor Photo Refractieve Keratectomie. Deze behandeling is grotendeels vergelijkbaar met Lasek. Het enige verschil is dat bij PRK het met alcohol losgemaakte hoornvlies verwijderd wordt, terwijl dit bij Lasek na de laserbehandeling teruggeschoven wordt.
Epi-LasikBij Epi-lasik wordt ook een flapje gemaakt, echter dit flapje wordt niet gesneden maar \"losgetrild\" van de onderlaag d.m.v. een apparaatje dat een epi-keratoom heet. Het epi-keratoom haalt ook alleen maar de meest oppervlakkige epitheellaag los en laat de diepere hoornvlieslagen met rust.

Wavefront

Wavefront wordt in combinatie gedaan met Lasek, Lasik, PRK of Epi-lasik. Het resultaat van een wavefront behandeling is een volledig geoptimaliseerd zicht. Het wordt toegepast als je pupillen groot zijn of als je nachtblind bent. Met wavefront hoeft er minder hoornvliesweefsel gelaserd te worden en het maakt laseren ook mogelijk wanneer het hoornvlies relatief dun is. Wavefront houdt vaak in dat je na de ingreep beter ziet in het donker en bij fel licht.

Intralase

Bij intralase wordt het flapje door een computergestuurde laserstraal. Het flapje is zo vele malen dunner en vele malen preciezer. Het herstel verloopt hierdoor sneller en pijnlozer. Na het vooronderzoek zal de arts met je doornemen welk behandelplan het best bij je ogen en je wensen aansluit.

Bescherming

Meteen na de operatie krijg je oogdruppels in en een beschermbril op. Als je ogen net gelaserd zijn, moeten je ogen goed beschermd worden in de herstelperiode. Neem een goede zonnebril mee (met een goed UV filter). De bril is nodig omdat je de eerste weken na het ooglaseren het felle zonlicht slecht kan verdragen. De zon kan snel gaan irriteren en zou kunnen zorgen voor meer littekenvorming. Doe de zonnebril ook op bij bewolking, de donkere glazen geven rust en verlichting.

Ook oogdruppels, die je van de arts krijgt, moeten regelmatig aangebracht worden. Zo blijven je ogen vochtig en heb je minder pijn. Je mag niet in je ogen wrijven. Daarom krijgt je voor de eerste week oogkapjes mee voor ’s nachts, zodat je niet onbewust in je ogen wrijft. De eerste 24 uur mag je niet douchen en je mag de eerste maand niet zwemmen. Je kunt de eerste drie weken beter niet gaan sporten. Make-up is de eerste week ook taboe.

Bij andere aandoening

Ook als je suikerziekte in het oog, staar, scheurtjes in het netvlies, of een te hoge oogdruk hebt, kun je in aanmerking komen voor een ooglaserbehandeling. De behandeling kan in deze gevallen een oplossing bieden. Informatie hierover kun je het best aan de specialist vragen. Informeer ook bij je ziektekostenverzekeraar. Ooglaseren op medische grond wordt namelijk vaak wel vergoed. Wanneer je niet in aanmerking komt voor ooglaseren, kunn je eventueel voor één van de onderstaande alternatieven kiezen.

Lensimplantatie

Wanneer ooglaseren niet geschikt is, kan gedacht worden aan lensimplantatie. Vooral een sterke oogafwijking is daarbij gebaat. De chirurg plaatst een kunstlens in het oog, die daar permanent blijft zitten. Er zijn verschillende implantaatlenzen. Voor de behandeling van staar is er ook een speciale lens. Zo kunnen mensen met staar of aanzet tot staar heel goed behandeld worden.

Phakic intraoculaire lens

De Phakic intraoculaire lens is een kunstlens die in het oog geplaatst wordt, terwijl de eigen ooglens ook nog in het oog aanwezig is. Deze lens kan in de iris geklemd worden of achter de iris en voor de eigen ooglens geplaatst. Deze lens wordt gebruikt bij de hogere sterkten. De lens hoeft niet na een bepaalde tijd te worden vervangen. Hij is geschikt voor mensen met middelzware tot zware bijziendheid en verziendheid.

Cataractchirurgie (staaroperatie)

Cataract is de medische benaming voor grijze staar of grauwe staar. Het is een aandoening van het oog waardoor de ooglens vertroebelt en het zicht wordt aangetast. Staar kan goed worden behandeld, door de troebele ooglens te verwijderen en er een kunstlens voor in de plaats te zetten. De kans op complicaties is laag. Om vast te stellen welke van deze bewezen alternatieve procedures je zicht zullen verbeteren, is een uitvoerige consultatie nodig van een specialist refractiechirurgie optometrist. Zij zullen bepalen wat voor jou het beste is. Ze zullen de procedure uitleggen die het best past bij je behoefte en al je eventuele vragen beantwoorden, zodat je een goed geïnformeerde beslissing kunt nemen.

Herstel

Als je ogen net gelaserd zijn is het fijn als je rustig de tijd kunt nemen om te herstellen. Neem daarom een paar dagen vrij na de behandeling zodat je ogen kunnen herstellen en je kunt wennen aan het nieuwe zicht zonder dat je je al te veel met andere zaken bezig hoeft te houden. Denk aan de nazorg. Na de operatie heb je direct een oogonderzoek. De volgende dag vindt er meestal nog een keer een onderzoek plaats. Na drie weken kom je nog een keer op controle. De laatste controle vindt plaats na ongeveer drie maanden. Sommigen zien direct resultaat, anderen moeten even wachten. Over het algemeen geldt: in drie maanden is het resultaat bereikt. Bijwerkingen kunnen droge en licht geïrriteerde ogen zijn. Deze dienen echter van tijdelijke aard te zijn.

Let de na de operatie op de volgende complicaties:

Onder- of overcorrectie:

De kans op onder- of overcorrectie neemt toe naarmate de afwijking groter is. In dit geval ziet men niet scherp genoeg of juist te scherp (waardoor hoofdpijn kan ontstaan). In geval van onder- of overcorrectie kan een tweede behandeling uitkomst bieden. (Let op garanties bij de aanbieder).

Verblindingsverschijnselen:

In de periode vlak na de operatie komt het soms voor dat patiënten uitstralingen rond een lichtbron zien, vooral ’s nachts. Dit fenomeen verdwijnt meestal na enkele maanden. Het wordt gedeeltelijk veroorzaakt door een wijde pupil. Als de optometrist vindt dat je pupillen te groot zijn, kan hij een behandeling van tevoren al afraden. Wavefront biedt hierbij ook vaak uitkomst.

Regressie:

Na een laserbehandeling kan het gezichtsvermogen weer verminderen. Een dergelijke terugval is binnen een jaar mogelijk. Om deze reden is het belangrijk om minstens een jaar een stabiele afwijking te hebben, voordat je besluit je ogen te laten laseren.

Leesbril nodig:

Op ongeveer 45-jarige leeftijd worden we allemaal getroffen door ouderdomsbijziend. Deze ouderdomsverziendheid wordt veroorzaakt door een geleidelijke elasticiteitsverlies van de lens. Dit betekent dat de meeste mensen rond deze leeftijd een leesbril nodig hebben. Bij de behandeling zal de optometrist je hierover informeren.

Droge ogen:

Een bekend bijverschijnsel zijn de droge ogen. Om je ogen minder droog te maken, krijgt je druppels mee.

Infecties:

De kans op een ooginfectie is zeer klein. Het risico beperk je door je te houden aan de voorschriften en goed te druppelen. Hou het wel in de gaten. Als je oog rood wordt, raadpleeg dan meteen de optometrist.

Lasikcomplicaties:

De flapmethode geeft iets meer kans op complicaties. De flap kan bijvoorbeeld verschuiven, loslaten of er kan onregelmatigheid optreden. Het is wel te behandelen. Nazorg is dus erg belangrijk: zo kunnen eventuele complicaties snel ontdekt en verholpen worden.

Iemand meenemen

Bij het vooronderzoek zullen je ogen gedruppeld worden met druppels die je pupillen sterk vergroten. Je zult na het vooronderzoek wazig zien, ook al heb je je bril weer opgedaan. Ook zul je een zonnebril nodig hebben, want zelfs een beetje zonlicht zal je ogen irriteren. Door de irritatie kun je beslist niet autorijden na het onderzoek. Het duurt minimaal zes uur voordat je weer \"normaal\" kan zien. Je moet al bij het vooronderzoek iemand meenemen die je weer naar huis kan brengen.

Als je ogen eenmaal gelaserd zijn, zie je nog een tijd onscherp. Je moet dan ook voor de operatie zelf ook iemand mee te nemen die je kan begeleiden. Daarnaast is het natuurlijk erg prettig om iemand te hebben die je gerust kan stellen voor de behandeling.

Kliniek kiezen

Om de juiste arts in de juiste oogkliniek te vinden kun je het beste een vergelijking tussen verschillende klinieken opstellen. De kosten voor een behandeling kunnen variëren van 600 tot 2200 euro. Maar laat je niet door lage bedragen misleiden. Er zijn aanbieders die adverteren met een laag bedrag. Uiteindelijk blijkt dan echter dat het totale kostenplaatje er beduidend anders (vele malen duurder) uitziet. Natuurlijk moet je ook niet alleen naar de prijs kijken. Het is het vooral belangrijk dat je de arts kunt vertrouwen. Op internet zijn veel consumentenonderzoeken naar oogklinieken te vinden. Ook kun je daar veel verhalen vinden over hoe andere mensen de behandeling ervaren hebben.

In Nederland bestaat er een keurmerk voor klinieken voor ooglaserbehandelingen: het Zelfstandige Klinieken Nederland-keurmerk. Een kliniek moet aan meerdere eisen voldoen om aan een dergelijk keurmerk te komen. Zo moeten de behandelend artsen van een ooglaserkliniek een Big-registratie hebben. Het Big-register is een Nederlandse databank waarin een aantal officieel erkende gezondheidswerkers is geregistreerd. Big staat voor \"beroepen in de individuele gezondheidszorg\". Een andere eis die wordt gesteld, is dat de patiënten voldoende bedenktijd moeten krijgen. Een nabehandeling moet gegarandeerd zijn. De kliniek moet 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar zijn voor nazorg. Ten slotte moet de kliniek over een onafhankelijke klachtencommissie beschikken.

Nazorg

Als je ogen gelaserd zijn kun je al vrij snel weer helemaal normaal zien, zonder bril. Het is echter wel van belang om in de periode erna je ogen nog te laten controleren door een oogarts. Hierdoor weet je of je oog goed hersteld is en of alles goed verlopen is. Wanneer je je ogen hebt laten laseren moet je ervoor zorgen dat je in ieder geval één controle laat doen in het land waar de behandeling uitgevoerd is en minstens twee controles bij een arts in Nederland.

Voor- en nadelen

Denk goed na of je de ingreep echt wil. Er zitten verschillende voor- en nadelen aan de behandeling. Het is fijn dat je nooit meer een bril of lenzen hoeft te dragen, maar ooglaseren brengt ook nadelen met zich mee. Het is een ingreep die meestal niet vergoed wordt door de verzekeraar, terwijl brillen en lenzen vaak wel (deels) vergoed worden. Deze kosten zijn op de lange termijn echter waarschijnlijk hoger dan de ooglaserbehandeling. Zoals bij alle medische chirurgische ingrepen zijn er risico’s aan ooglaseren verbonden. Het is een relatief eenvoudige ingreep die als doel heeft het zicht weer 100% te laten worden, maar het kan gebeuren dat dit niet helemaal lukt. Als de ogen (door het bereiken van een hogere leeftijd) weer rond de -1 of +1 zitten is een (lees)bril vaak alweer nodig. Dit kan echter met de nieuwste technieken ook aangepakt worden.

Het is een spannende ingreep. Je wordt niet helemaal onder narcose gebracht, slechts je ogen worden verdoofd door middel van druppels. Door de verdoving worden de ogen helemaal gevoelloos. Om knipperen van de ogen te voorkomen, wordt een oogklem aangebracht. Deze kan voor sommigen een vervelend gevoel geven. Er is een moment (tien tellen) van volledige duisternis. In principe is ooglaseren door de hightech gebruikte apparatuur redelijk veilig. De laser werkt razendsnel. Als je je ogen een beetje beweegt, zal de laser de beweging kunnen volgen.
De risico’s die kunnen ontstaan, hebben veelal te maken met onder of over correctie (men ziet te scherp of nog niet scherp genoeg). Ook kun je last krijgen van lichtvlekken. In 5% van deze gevallen is een bijbehandeling nodig. Heel soms treedt een infectie op, waardoor je zicht vermindert. De kans daarop is echter zeer klein als je naar voorschrift druppelt met de antibioticadruppels die je van de kliniek krijgt.

Tips & Reacties

  • Voorlezen

    Zorg dat je een luisterboek op je mp3 hebt staan. Als je na de behandeling een paar uur je ogen moet sluiten is het heerlijk om voorgelezen te worden.
    Tip van m.walgers op 29 augustus 2010
  • Wimpers verven

    Laat een week voor de laserbehandeling je wimpers verven. Dan zie je er ondanks het make-upverbod goed uit.
    Tip van m.walgers op 29 augustus 2010
  • Deel uw ervaringen

    Deel uw ervaring met anderen! Via de onafhankelijke consumentensites zijn veel mensen op zoek naar objectieve informatie/ervaringen van klinieken en behandelingen. Laat daar weten wat je van je behandeling/oogarts/kliniek vond. Hoe meer mensen dit doen, hoe beter beeld men krijgt over het ogen laseren.
    Tip van Patricia op 31 maart 2009

Deel je eigen tip over ooglaseren

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!